Pieczony kalafior

Składniki

  • kalafior, 1 średni
  • oliwa z oliwek, 1-2 łyżki
  • curry, papryka słodka i ostra, po 1/2 łyżeczki
  • sól, pieprz
  • czosnek, 3 ząbki

Kalafiora podzielić na nieduże różki. Odczekać 40-60 minut, aby wydzieliło się więcej sulforafanu. Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę. Dodać przyprawy. Czosnek rozgnieść, ale nie obierać – dodać i wymieszać wszystko z kalafiorem  Piec przez  ok40 minut na funkcji góra-dół w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. W połowie pieczenia zamieszać.

Po 40 minutach wyłączyć piekarnik – kalafior niech zostanie w środku na ok 30 minut, a nawet do godziny (jeszcze powinien być fajnie ciepły).

Ten wpis został opublikowany w kategorii Kulinarnie. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.