Królik pieczony z marchewką, pietruszką i majerankiem

Składniki:
•    skoki królika
•    4 szt.  ząbków czosnku
•    1 pęczek świeżego majeranku
•    3  marchewki
•    3 pietruszki
•    4 szt.  młode cebule
•    200 g soczewicy
•    5 łyżek masła (może być olej)
•    2 łyżeczki kwaśnej, gęstej śmietany
•    sól, pieprz, oliwa

Sposób przygotowania:

•    tuszkę królika dzielimy na porcje, posypujemy solą i pieprzem, przekładamy do naczynia i marynujemy w posiekanych majeranku i czosnku oraz oliwie; odstawiamy na 1-2 godziny
•    zamarynowanego królika obsmażamy na patelni z każdej strony na złoty kolor
•    w naczyniu żaroodpornym (najlepiej żeliwnym) rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim do zeszklenia młode cebule pokrojone w ćwiartki
•    kroimy w plasterki marchewki i pietruszki, dodajemy do cebuli; podsmażamy, podlewamy wodą, a następnie dusimy, doprawiając solą, pieprzem i gałązkami świeżego majeranku
•    do uduszonych warzyw przekładamy podsmażone mięso z królika, patelnię zalewamy odrobiną wody, podsmażamy,  aby  „zebrać” smak, i przelewamy do naczynia, w którym są królik i warzywa; całość przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170ºC na 1,5 godziny
•    podajemy z ugotowaną soczeiwcą

Ten wpis został opublikowany w kategorii Kulinarnie. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.