Składniki na 4 - 5 porcji

1 kg żeberek ekstra mięsnych
1 kg kiszonej kapusty (średnio kwaśnej)
3 średnie cebule
2 małe listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
5 ziaren czarnego pieprzu
sól
czarny pieprz świeżo mielony
słodka czerwona papryka
chili
zioła wg gustu

ziemniaki
1 łyżka oleju
ulubione zioła

Żeberka opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek posolić, popieprzyć, oprószyć słodką czerwoną papryką, odrobiną chili i posypać ziołami. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Jedną cebulę pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać 1 łyżeczkę klarowanego masła. Wrzucić pokrojoną cebulę i lekko zrumienić. Włożyć kapustę kiszoną (jeśli jest bardzo kwaśna albo słona to przepłukać pod bieżącą wodą), dodać listki laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gotować 30 ? 40 minut. W garnku powinno zostać trochę wody.
Pozostałe dwie cebule pokroić w grubą kostkę. Żeberka wyciągnąć z lodówki i obsmażyć na patelni, na mocnym ogniu. Gdy żeberka będą obsmażone ściągnąć je z patelni i wrzucić na nią pokrojoną cebulę. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami i delikatnie podsmażyć (uważać, aby nie przypalić). W naczyniu do zapiekania ułożyć 1 warstwę kapusty kiszonej (1/3 całości). Wyłożyć połowę żeberek, a na nie połowę podsmażonej cebuli. Przykryć warstwą kapusty kiszonej, a na niej ułożyć pozostałe żeberka, cebulę i przykryć wszystko ostatnią warstwą kapusty i wlać wodę, która została w garnku.
Całość posypać grubo mielonym pieprzem i ziołami. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec 1,5 godziny.
Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki. Włożyć do garnka, zalać wodą i wsypać ? łyżeczki soli. Od momentu wrzenia gotować 5 minut i odcedzić. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić olejem i posypać ulubionymi ziołami.
W trakcie pieczenia żeberek (mniej więcej po godzinie) wstawić do piekarnika ziemniaki, aby się ładnie opiekły (ja wykorzystuję naczynie żaroodporne, ale może być blaszka).