Składniki:
skoki królika
4 szt. ząbków czosnku
1 pęczek świeżego majeranku
3 marchewki
3 pietruszki
4 szt. młode cebule
200 g soczewicy
5 łyżek masła (może być olej)
2 łyżeczki kwaśnej, gęstej śmietany
sól, pieprz, oliwa

Sposób przygotowania:

tuszkę królika dzielimy na porcje, posypujemy solą i pieprzem, przekładamy do naczynia i marynujemy w posiekanych majeranku i czosnku oraz oliwie; odstawiamy na 1-2 godziny
zamarynowanego królika obsmażamy na patelni z każdej strony na złoty kolor
w naczyniu żaroodpornym (najlepiej żeliwnym) rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim do zeszklenia młode cebule pokrojone w ćwiartki
kroimy w plasterki marchewki i pietruszki, dodajemy do cebuli; podsmażamy, podlewamy wodą, a następnie dusimy, doprawiając solą, pieprzem i gałązkami świeżego majeranku
do uduszonych warzyw przekładamy podsmażone mięso z królika, patelnię zalewamy odrobiną wody, podsmażamy, aby zebrać smak, i przelewamy do naczynia, w którym są królik i warzywa; całość przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C na 1,5 godziny
podajemy z ugotowaną soczewicą - najlepiej czarną.

Źródło pzepisu: Karol Okrasa